Svijet

Agencija UN-a kaže da se u Gazu mora dozvoliti više komercijalnih zaliha kako bi se spriječila glad

Komercijalna roba je očajnički potrebna u Gazi kako bi se spriječila nadolazeća glad dok se Izrael približava 100. danu svog rata u enklavi, kaže šef glavne agencije Ujedinjenih naroda koja radi u Gazi.

“Kriza u Gazi je katastrofa koju je izazvao čovjek, a uz to je dehumaniziran jezik i upotreba hrane, vode i goriva kao instrumenata rata”, rekao je generalni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad Philippe Lazzarini u saopćenju u subotu. “Humanitarna pomoć sama po sebi neće biti dovoljna da preokrene nadolazeću glad.”

Lazzarini je pozvao lidere da poslušaju pozive na humanitarni prekid vatre i omoguće isporuku više hrane, lijekova, vode i skloništa onima koji su pogođeni “masovnim raseljavanjem” enklave.

“Dolazak zime čini život još nepodnošljivijim, posebno za one koji žive na otvorenom”, upozorio je zvaničnik UN-a.
Prema Lazzarinijevim riječima, više od 1,4 miliona ljudi boravi u “prenatrpanim i nehigijenskim” skloništima UN-a, gdje im nedostaje hrana i higijena.

Generalni komesar je također govorio o ratnim djelima Izraelaca otkako je Hamas pokrenuo razorni napad na zemlju 7. oktobra 2023. Desetine talaca zarobljenih tokom napada i dalje se drže u Gazi.

“Bilo je to 100 dana iskušenja i tjeskobe za taoce i njihove porodice”, rekao je Lazzarini.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button